Afvikling af dukkemuseum og galleri

Rolig afvikling af dukkemuseum

 

INTRO

Dukkemuseum og Galleri Livøvej 41 startede år 2000. Det er drives af Foreningen Livøvej 41, der proforma har lejet de nødvendige lokaler af Irene og Arne Kær Nielsen, der ejer ejendommen Livøvej 41, 9681 Ranum. Det er os, der også er udpeget til at stå for den daglige drift med ansvar over for bestyrelsen.  Og vi er dem, der er afsendere af denne tekst.

 

BEGYNDELSEN TIL ENDEN

Vi har aftalt med bestyrelsen, at vi fortsætter driften til udgangen af 2016 – altså: åbent efter aftale på tlf. 98677775 eller mob. 23312316.

På grund af vores svigtende helbred, agter vi at få en tiltrængt aflastning ved i sidste ende, at få hele museet ryddet – måske bortset fra en række unikaarbejder udført af  Margit Frölinger Mabeck og venligst udlånt til museet i årevis. Margit er nemlig indstillet på, at dukkerne kan være til låns, så længe det bidrager til foreningens oprindelige formål. Vi hjælper gerne med kontakt til Margit.

 

BESKRIVELSE AF DUKKEMUSEET

Det eksisterende dukkemuseum er indrettet i en tidligere staldbygning .Her er mindst 13 grader varmt året rundt, så dukkerne ikke skades af fugt.  At museet er indrettet i den tidligere stald betyder bl.a. at gulvfladerne ligger i tre niveauer, og trug +  rør til fire svinestier er intakte. Syv murede stolper indgår i understøttelsen af loftet, der er udført i teglstenselementer. Alt sammen forhold, der har sat sit præg på rummets indretning/atmosfære – et plus for oplevelsen. Vi har lagt stor vægt på, at man kan komme tæt på tingene her.

 

Her er naturligvis først og fremmest en masse dukker.

I det første rum er der dukker fra over hundrede forskellige steder i verden. Her er dukkehuse – vel en halv snes plus et enkelt bamsehus. Her står fem dukkesenge med større dukker og en enkelt barneseng. Andre ligger i deres dukkevogne  - omkring en halv snes samlet og mere end det dobbelte spredt rundt omkring. Over 150 klovne dækker en væg. Et hjørne af en gammel kalvebås er afsat som legeplads for børn – og et andet sted er der teater med hånddukker. På tre brede hylder kan man finde andet legetøj – også for drenge. Fire mindre hylder er indtaget af diverse trolde –  og her var flere trolde. Et halvt hundrede bamser har også fundet plads.

Nær bamserne holder Barbie party.

Her er også jordemor Grethe Struer Lauridsens udmærkede arbejde med op mod et halvt hundrede dukker. Hun har selv udvalgt forme. Hun har støbt, bemalet og brændt porcelænshoved  -arme og ben, og til sidst med nål, tråd og stof syet alle dele sammen til den færdige dukke. Ja, så mangler der jo lige en passende klædning.

Lægemissionær i Sudan: Ida Bangert, hvis dukke og dukkens dukke er har en masse originalt udstyr . Ida var en velopdraget pige fra et velstillet hjem, så da hun havde taget lægeuddannelse og ville rejse til Afrika, pakkede hun sin dukke med alt tilbahør omhyggeligt sammen. Da hun efter 40 år vendte hjem som pensionist, var pakken urørt.

 Vi fik lov at arve, og dermed et spændende indslag til udstillingen.

Kommunistiske Harald har bidraget med en række dukker fra lande bag jerntæppet.